KirjallisuusPäivityksetArviotLinkitYhteydenototKiitos

#ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÄÖ

John D. McDonald: Vaarallisilla vesillä (Manhattan-kirja #1 (1964))
Kirja: Kirja alkaa kutkuttavan hyvin. "Charlie ilmestyi mökilleni keskellä yötä. Hänen vanginvaattensa löyhkäsivät hieltä ja lialta. Hän pyysi yösijaa."
Tarinan päähenkilö Sam ottaa miehen hoteisiinsa. Hän vie tämän seuraavana iltana pimeyden laskeuduttua kaupungin keskustaan ja jättää puhelinkopille, josta tämä - kuten myöhemmin käy ilmi - soittaa Samin exälle, Sisille. Sitten sekä Charlie että Sis katoavat kuin maan nieleminä ja Sam saa poliisipampusta.
Kuten John McDonaldilla yleensäkin, tarina sijoittuu floridalaiseen pikkukaupunkiin, jollainen onkin mitä mainioin näyttämö rikostarinalle.
Kuvatun tapahtumaketjun jälkeen juoni pysähtyy. Täysin. Seuraa kymmeniä sivuja käsittävä jaaritteluosuus Samin entisistä ja vähän nykyisistäkin naissuhteista ja hänen menneisyydestään urheilusankarina (kirjassa puhutaan rugbystä mutta epäilen kyseessä olevan amerikkalaisen jalkapallon). Ihmissuhdesoopaa on niin paljon, että kirja alkaa tuntua romantiikkalukemistolta. Loppua kohden kerronta alkaa jokseenkin svengata, mutta vahinko on jo tapahtunut. Petraus tulee kokonaisuuden kannalta liian myöhään.
Käännös: U. Maajärvi kääntänyt sujuvasti ruotsista. Jotain omituisuuksia tosin ilmenee, esimerkiksi tuo mainittu rugby, mutta kirjan lukee käännöksen osalta pahemmin irvistelemättä.
Kansi: Dramatiikkaa ja tunnelmaa piisaa.
Minä sanon:
Mr. Idiot

Jotain lisättävää? Tästä saat tiedot, miten otat osaa keskusteluun!

Pistetaulukko:
: Lue jo!
: Kannattaa harkita, lukemista
: Ihan jees
: Jos ei parempaa luettavaa ole
: Vaikka juurihoitoon ennemmin
: Vältä kuten syöpää