KirjallisuusPäivityksetArviotLinkitYhteydenototKiitos

#ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÄÖ

Ross MacDonald: Kasvot vedessä (Crime Noir (1994))
Kirja: Ross Macdonaldia (aka Kenneth Millar) pidetään yleisesti rikoskirjallisuuden superraskassarjalaisena sellaisten legendojen kuin Raymond Chandler ja Dashiell Hammett rinnalla. Eikä ollenkaan aiheetta. Macdonaldin parhaat teokset ovat tyyppiesimerkkejä kioskikirjoista, jotka ovat myös hyvää ”oikeaa” kirjallisuutta.
Yksityisetsivä Lew Archer tapaa varsin viattomalta vaikuttavaa kiristysjuttua tutkiessaan Slocumin perheen. Perhe koostuu epätoivoisesta, avioliitossaan onnettomasta äidistä, pöyhkeästä tyhjäntoimittajaisästä ja liian nopeasti aikuistuneesta teinityttärestä. Slocumit asuvat saman katon alla kera isoäidin, joka omistaa talon ja kieltäytyy myymästä maitaan innokkaista ostajatarjokkaista piittaamatta. Tila nimittäin kököttää massiivisen öljylähteen päällä. Perhekuvio on Mcdonaldia tyypillisimmillään. Kolmihenkisten perheiden murhenäytelmä oli hänelle alati toistuva teema.
Kiristysjuttuna alkanut keissi äityy pian murhamysteeriksi, kun isoäiti Olivia löytyy uima-altaasta kasvot alaspäin. Epäilyt kohdistuvat perheen palkkaamaan autokuskiin, joka juuri aiemmin päivällä on saanut potkut tehtävästään epäluotettavuuden ja perheen tyttären vikittelyn vuoksi.
Tapahtumarikkaan juonen elementteihin lukeutuvat muiden muassa nimetön uhkauskirje, rikollisilla keinoilla operoiva öljymiljonääri ja maria kärytteleviä jazz-faneja. Alati läsnä oleva, vuorovesiään vyöryttelevä Tyynimeri on sekin kuin yksi kirjan hahmoista.
Macdonald laukoo välillä todella herkullista ja napakkaa tekstiä. Slocumin henkisesti heikon perheenpään tuskaista olemusta kuvataan muun muassa lauseella: ”Itsesääli vikisi sanoissa kuin rotta seinän takana”.
Macdonald siis kirjoitti kolmijäsenisten perheiden tragedioista, ja on sangen merkille pantavaa, että hän eli itsekin tosielämässä keskellä sellaista! Mcdonaldin ja hänen niinikään jännityskirjailijana elämäntyönsä tehneen vaimonsa, Margaret Millarin, tytär Linda oli ongelmanuori, joka aiheutti vanhemmilleen monenlaista murhetta kuollakseen lopulta vain 31-vuotiaana.
Käännös: J-V Sappinen, jonka vanhan koulun punkit muistanevat Hellhoundin laulajana, tekee kelpo työtä.
Kansi: Marko Tiaisen maalaus sisältää yksityisetsivän peruskalut: huopahatun, tussarin, grogilasin ja tuhkakupin. Kaksi jälkimmäistä ovat omituisen muotopuolia, mutta savukiehkura on hieno.
Minä sanon:
Mr. Idiot

Jotain lisättävää? Tästä saat tiedot, miten otat osaa keskusteluun!

Pistetaulukko:
: Lue jo!
: Kannattaa harkita, lukemista
: Ihan jees
: Jos ei parempaa luettavaa ole
: Vaikka juurihoitoon ennemmin
: Vältä kuten syöpää