KirjallisuusPäivityksetArviotLinkitYhteydenototKiitos

#ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÄÖ

Douglas E. Winter (toim.): Kauhujen kirja #1 (1991)
Kirja: Valitettavan lyhyeksi jäi tämäkin novellikokoelmasarja, vaikka kovasti kunnianhimoa tuntui olevan, kun näitä julkaistiin. Olihan sarjan avausosankin täkynä itsensä Stephen Kingin kirjoittamia novelleita ja näyttävästi miehen nimi sijoitettu kanteen varsin näkyvästi ensimmäiseksi.
Seuraavassa lyhyet kommentit kirjan novelleista:
- Stephen King: Setelit: Vaikka pidänkin suuressa määrin Kingin tavasta kirjoittaa, kaikki novellit, mitä olen häneltä lukenut tuntuvat enemmän tai vähemmän raakileilta kirjoihin, joita ei sitten kuitenkaan koskaan sitten tullut.
Niin myös tämän tarinan kanssa. Kovasti kehittelyä ja sitten tarina loppuu kuin seinään, ilman sen kummempaa ratkaisua.
- Stephen King: Tennarit: Tämä oli novelli, jota lukiessani tajusin, että olen lukenut tämän kokoelman ennenkin vaikkakaan asiasta en ole mitään merkintää mihinkään luonut. Mutta tämän kertomuksen olemassa olon tunnistin ja kokolailla muistinkin, mitä siinä tapahtuu.
Mukava pieni kauhupala tämä oli. Jos joskus vielä kokisinkin väristyksiä, kuten silloin joskus, niin tämä varmaankin olisi yksi sellainen tarina. Hyvä, sujuva ja mainio.
- Stephen King: Omistuskirjoitus: Kolmantena Kingiltä on mukana tämä, jossa kerrassaan mainio idea, hyvin kirjoitettuna ja ällötysastekin kohdallaan. Novelli, jolle lasken ilolla kokoelman kruunun maineen. Sekä tuon julki innostukseni Kingin tapaan kirjoittaa ja kuljettaa tarinaa vielä kerran.
- Dan Simmons: Etäispesäke: Toisaalta, sitten on taas Simmonsin Dan. En ole koskaan oikein päässyt sisälle hänen kirjoittamiseensa. Kovasti yritystä aina, mutta aina jää se viimeinen pöx-tönäisy saamatta.
Tässäkin tarinassa on kilokaupalla yliluonnollisia sattumuksia ja käänteitä, mutta lähinnä taas kerran jää käteen "jaha"-tunne.
- Dan Simmons: Vanni Fucci on elossa ja terveenä ja asuu helvetissä: Kuitenkin Simmonsin Danilla on tämän kaltaisia tarinoita. Tämä sitten taas oli kaikessa yliluonnollisuudessaan hyvä ja mustan hauska. Joku sanoisi, että tämä oli myös kriittinen kaupallista uskontoa kohtaan, mutta tiedä siitä. Itse löysin vain hyvän tarinan joka hymyilytti.
- Dan Simmons: Inversonin kuopat: Amerikan sisällissota kaikkien julmuuksineen on kieltämättä varsin rehevä maasto kirjoittaa kauhutarina ja Simmonsin Dan onnistui kokolailla hyvin tämän tarinan kanssa. Onnistui jopa kuvaamaan iltapäivän kuuman ilman niin hyvin, että uskoin, mitä mies kirjoitti.
- George R. R. Martin: Nahanvaihtajat: Todennäköisesti loukkaan taas jota kuta verisemmin kuin verisin terveysside, kun sanon, että George R. R. Martin on yksi maailman yliarvostetuimmista kirjailijoista. En kiellä, etteikö hän olisi suosittu, mutta huono George on. Olen yrittänyt lukea pariakin hänen teostaan ja aina kakonut.
Joten tuohon ennakkoasenteeseen nähden tähän tarinaan tarttuminen oli haaste. Totesinpa kuitenkin, että olen ollut oikeassa. Mitä sitä kiertelemään. Tämä oli huono, sekava ja tylsä. Ja todennäköisesti viimeinen asia mitä koskaan edes yritän Martinilta lukea.
Muuten kirja olisi saanut täydet viisi palloa, mutta tämän kakan takia pakko ottaa yksi pois.
Suomennos: Mielikuvani oli ollut, että Book Studio 90-luvulle tullessa olisi oikein kunnolla alkanut panostamaan suomennoksiinsa. Toivottavasti tämä sitten oli vain tilastotappio, mutta Kari Salmisella oli enemmän ja vähemmän ilmaisut ja käsitteet hukassa. IRS olisi voitu helposti suomentaa Verovirastoksi ja tv-evankelistan varakkuudesta puhuttaessa Golf-virta on jotenkin ihmeellinen käsite. Ettei nyt kuitenkin olisi alkukielessä tarkoitettu ylellistä yksityissuihkukonetta, Golf Streamia.
Kansi: Kari T. Leppänen on yksi niistä kotimaisista taiteilijoista, joita ei muisteta tarpeeksi. Hänen puhdas ja rauhallinen viivansa on aina miellyttänyt kaltaistani supersankarisarjakuvien kanssa kasvanutta.
Tähänkin kanteen Leppänen on saanut aikaan hyvän yliluonnollisen uhan tunnut. Mörkö tulee sumusta pitkin surullista ja uhkaavaa kujaa ja vie viattoman kuvan katselijan mennessään. Leppäsen pitäisi tehdä enemmän kauhua.
Hyvä maalaus, hyvä kirjasarjan logo ja myyvästi kirjailijat ylinnä. Hyvä ja toimiva kansi.

Minä sanon:
Palone

Jotain lisättävää? Tästä saat tiedot, miten otat osaa keskusteluun!

Pistetaulukko:
: Lue jo!
: Kannattaa harkita, lukemista
: Ihan jees
: Jos ei parempaa luettavaa ole
: Vaikka juurihoitoon ennemmin
: Vältä kuten syöpää