KirjallisuusPäivityksetArviotLinkitYhteydenototKiitos

#ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÄÖ

Alfred Hitchcockin jännityskertomuksia #2/1973
Kirja:
Jos ensimmäinen kirja tätä sarjaa oli kerrassaan loistavuutta, niin aika jyrkästi jyrähdettiin sieltä alas. Tämä toinen kokooma oli aikasta mölö. Mölöydestä todistaa jo se, että olen lukenut tämän kirjan jo vuonna 1990. Enkä muistanut yhdestäkään novellista enää mitään.
Seuraavassa lyhyet kommentit kirjan novelleista:
- Pauline C. Smith: Sijainen: Yllättävän paljon Hitchcockin novellikokoelmissa oli naisten kirjoittamia tarinoita. Romantisoivassa mielessäni näen kuvan siitä, kuinka kotirouva tienaa pientä lisärahaa päivisin miehen ollessa töissä kirjoittelemalla tarinoita. Tosin tämän tarinan olisi voinut kertoa huomattavasti lyhyemminkin. Junnasi. En pitänyt Paulinen kirjoittamasta tarinasta edellisessä Hitchcockissa ja ei tämä rouvan osakkeita parantanut.
- Ed Dumonte: Kustannustason nousu: Pikkunäppärä ja lievästi kekseliäs tarina. Surullinen ja säälittävä kohtalo kohtasi tarinan päähenkilöä.
- William Jeffrey: Huono onni: Todellakin, huono onni kohtasi tässä lyhyessä pläjäyksessä päähenkilöä, mutta toisaalta, se oli sille paskiaiselle ihan oikein. Pikkunäppärä tarina, kuitenkin.
- Clark Howard: Muutama ylimääräinen kilo: Tämä oli taas sellainen tarina, joka olisi voitu hyvin filmatisoida Hitchcockin omaan televisiosarjaan. Mukava veijaritarina.
- J. Edward Brown: Auf Wiedersehen: Mitä persettä tässä tarinassa loppupeleissä oikeastaan tapahtui? Harvinaisen sekava, omituinen ja tyhmä tarina.
- Carroll Mayers: Asian ydin: Jaha…. toisaalta voi myös ajatella, että tästä tarinasta olisi joku jaarittelevampi saanut ihan oikean kirjan aikaiseksi. Mutta sen loppuun lukeminen, jos se olisi tällä tyylillä kirjoitettu, olisi ollut kipua, tuskaa ja parkumista.
- Caroline Adams: Vaitiolovelvollisuus: Jaa. Olisi Caroline ollutkin velvollisuuden tunnostaan vaiti, niin ei olisi tätä tarvinnut lukea.
- John Lutz: Kaikkein paras: Toinen niistä novelleista, joita oikein odotin kun sisällysluetteloa katselin. Lutz on kuitenkin niin paljon hyviä tarinoita kirjoittanut, mutta valitettavasti tässä numerossa mies petti. Aika yhdentekevä tarina, mutta eipä mestarikaan aina voi onnistua. Vai?
- Dan J. Marlowe: Toinen kerta: Marlowe on yksi suurista suosikeistani. Ilmeisesti odotin mieheltä liikaa, sillä pettymys oli karvas tässä tarinassa vaikka selkeitä Marlowemaisia kovia käänteitä tarina pitikin sisällään.
- Clayton Matthews: Sokean miehen salaisuus: Toinen niistä tarinoista, jotka estivät tämän kokoelman manaamisen syvimpään perkeleeseen. Mainiosti kirjoitettu, hyvin tiivistetty. Juuri sellainen kuin hyvin toimivan novellin pitääkin olla.
- Jack Richie: Yllätyshyökkäys: Jostain syystä Jack Richien nimi on tuttu jostain. En vain saa mieleeni mistä. Mutta tuskin ainakaan kirjailijan taidoista, jos tämä novelli antoi jonkinlaisen osviitan miehen kirjailijan urasta.
- Nancy Schachterle: Isän sallimus: Kuin Shokista repäisty synkeä tarina. Toimiva ja hyvä, parempi kuin monet, niin monet Shokissa julkaistuista tarinoista. Shokissa tosin oli paremmat kuvat.
- Jack Leavitt: Erittäin tarkka taloudenhoitaja: Jaa. Kaikenlaista.
- A. F. Oreshnik: Ainoa, joka pääsi pakoon: Kokoelman auttamatta paras ja omalla tavallaan yllättävin novelli. Todella hyvä ja sujuva, tiivis ja mainio. Pitänee panna nimi mieleen. Tai sitten hänen oikea nimensä. Tai sitten joku hänen toisista salanimistään. Mutta innostava tuttavuus.
- George C. Chesbro: Korkealla oleva nuora: Sääli vain, että itse tarina ei ollut korkealla millään tasalla.
Suomennos: Ilmeisesti tämäkin kokoelma on Pirkko Hynnisen suomentama. Ainakin Sjöblomin bibliografia niin sanoo. Mutta samalla tavalla hyvää ja tasalaatuista suomea tähän on tuotettu, kuten edellisessäkin kokoelmassa.
Kansi: Kappas. Sama kansi kuin ensimmäisessäkin Hitchcockissa. Mutta tällä kertaa punaisella varjolla. Mikä ettei. Yhtä hyvin tuo toimii kuin edelliselläkin kerralla. Ei se paljoa vaadi, että saa aikaiseksi toimivan kansikuvan.
Minä sanon:
Palone

Jotain lisättävää? Tästä saat tiedot, miten otat osaa keskusteluun!

Pistetaulukko:
: Lue jo!
: Kannattaa harkita, lukemista
: Ihan jees
: Jos ei parempaa luettavaa ole
: Vaikka juurihoitoon ennemmin
: Vältä kuten syöpää