KirjallisuusPäivityksetArviotLinkitYhteydenototKiitos

#ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÄÖ

Fredric Brown: Äänetön huuto (Crime Noir (1996))
Kirja:
 Frederic Brown ei usein petä kirjoillaan tai novelleillaan. Eikä pettänyt tälläkään.
Näemmä tästä kirjasta on kuvattu filmikin. Itselläni asiasta ei ole mitään havaintoa, mutta en oikeastaan ihmettele, miksi niin on tehty tai miksi tämä kirja valittiin elokuvattavaksi. On niitä huonommistakin kirjoista elokuvia tehty.
Nokkelaa, huvittavaa ja mieleenjäävää meininkiä ja lopussa kohtalaisen iso yllätys lopetuksena. Sitä ennen kirjassa kulutetaan sen enempää tuomitsematta litra tolkulla alkoholia, tapellaan, flirttaillaan homoille ja koitetaan saada ruoka pysymään alkoholismin runtelemassa mahassa sisällä. Ei yhtään huono saavutus kirjalta, joka on kirjoitettu vuonna 1949, julkaistu Suomessa vasta 1996 ja jossa on 248 sivua.
Frederic Brown on yksi niitä sankareista ja jotka eivät saa kirjallisuudesta, oli kyseessä mikä kirjallisuuden alalaji hyvänsä, sitä mainetta ja kunnioitusta, jotka ansaitsevat. Enemmin tämäkin kirja pitäisi kouluissa luetuttaa kuin Pikku Prinssi.
Suomennos: Suomentajana kirjoittajana paremmin tunnettu Tapani Bagge joten ei ihme, että texti soljuu mukavasti eteenpäin. Ilmeisesti Bagge on Brownin käyttämää kieltä päivittänyt , sillä ainakin pari kommenttia lueskentelin netistä tästä kirjasta, joissa sanottiin kommentoitiin vanhahtavaa kielenkäyttöä. Tässä muodossa kirja olisi voitu kirjoittaa vaikka.... eilen. Ei tuo minua häirinnyt.
Kansi: Kauhean pieni kuva, joka on ympäröity kirjailijan nimellä, kirjan nimellä, Brownin kehumispullauksella, kirjasarjan logolla, kustantajan nimellä ja vielä kirjan juonipullauksella (josta saa kuvan, että Sweeney olisi yksinäinen kostaja tyyppinen henkilö). Mutta ei tuo sinänsä häiritse, sillä tähän kirjaan Marko Tiainen on maalannut kerrassaan ruman kuvan joka yrittää värityksellään vihjailla, että nyt ollaan noirin ytimessä.
Mutta perskeles, kun onkin ruma kuva, vaikka kuinka tahansa osuvasti liittyykin kirjan tapahtumiin. Hyi silti.
Minä sanon:
Palone

Jotain lisättävää? Tästä saat tiedot, miten otat osaa keskusteluun!

Pistetaulukko:
: Lue jo!
: Kannattaa harkita, lukemista
: Ihan jees
: Jos ei parempaa luettavaa ole
: Vaikka juurihoitoon ennemmin
: Vältä kuten syöpää