KirjallisuusPäivityksetArviotLinkitYhteydenototKiitos

#ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÄÖ

Peter Cheyney: Naiset eivät välitä (Peter Cheyney (Lehtiyhtymä Oy) (1947))
Kirja:
Tämä on varhaisin minulta tällä hetkellä löytyvä Lemmy Caution kirja ja se on Lemmy Caution kirjoista toisena julkaistu. Vaikka tämä painos on vuodelta 1947, en vieläkään ole varma, että onko se ensimmäinen Lemmy Caution julkaistu suomeksi. Voip olla. Tai sitten ei. Kuten sanoin, en ole asiaa sen tarkemmin tutkinut. Ehkä siinä varhaisemmassa kirjassa kuvataan ne muutamat tapahtumat, joihin tässä kirjassa viitataan. Tämä teos on kuitenkin julkaistu uudestaan vuonna 1963, joten kaipa tämä jonkun mielestä oli hyvä kirja.
Brittiläinen Cheyney kirjoitti kovemmaksi keitettyjä jenkkidekkareita kuin itse jenkkiläiset kovaksi keitettyjen dekkareiden kirjoittajat ja Lemmy Caution lienee näistä tunnetuin. Ensimmäinen Lemmy julkaistiin jo vuonna 1936 joten pidän vallan todennäköisenä, että FBI-mies Lemmy oli isona vaikuttajana vuonna 1954 aloittaneelle Jerry Cottonille. Tämäkin teos oli välillä kuin olisi Jerry Cottonia lukenut, sama jutusteleva juonen kuljetus tyyli tässä, "No, näin se laulu kuului" ja "Siinähän on rytmiä ja - no niin - tiedättehän itsekin, mitä.". Ihan mukava tuota oli lukea lentokoneessa.
Tässä kirjassa eivät naiset tosiaankaan häikäile ja Lemmy syöksyy muutaman vuorokauden kuluessa kovalla vauhdilla paikasta toiseen, löytää ruumiita, tekee ruumiita, penkoo johtolankoja, mättää kanssaihmisiä päin näköä ja kittaa viskiä enemmän kuin omiksi tarpeiksi eli on oikea tosimiesFBIdekkari. Ja lopussa kertoo ratkaisun rikokseen kuten Agatha Christie parhaimmillaan, keräämällä kaikki asiaan jotenkin osallistuvat samaan tilaan ja kertoo, mitä ja miksi niin tapahtui. Ilmeisesti se oli sitten Cheyneyn peri-Englantilais-hetki.
Ei tämä todellakaan mikään mestariteos ollut, mutta kyllä tämän luki, vaikka useammankin kerran teki mieli jättää kesken, mutta loppuun asti väänsin.
Suomennos: Totta puhuakseni, en ole tätä suomennosta lukenut. Olen lukenut vain tuon Viihdekirjojen version.

Kansi: Ilmeisesti kotimaista alkuperää tuo vesivärimaalaus on. Viehättävän eteerinen platinablondi tupakka suussa ja pyssy kädessä. Jos tuollaisen kannen tänä päivänä kirjakaupassa näkisin, taatusti ostaisin. Ennen osattiin niin paljon paremmin kuin tänä päivänä. Tuo on kaunis kuva. Sen takia tälle kirjalle yksi pallo enemmän kuin Viihdekirjojen versiolle.
Minä sanon:
Palone

Jotain lisättävää? Tästä saat tiedot, miten otat osaa keskusteluun!

Pistetaulukko:
: Lue jo!
: Kannattaa harkita, lukemista
: Ihan jees
: Jos ei parempaa luettavaa ole
: Vaikka juurihoitoon ennemmin
: Vältä kuten syöpää